Toptraject op vmbo

Toptraject op het voortgezet onderwijs

Er zijn momenteel 9 voortgezet onderwijs scholen in Twente die het Toptraject aanbieden. Een overzicht van die scholen vind je via deze link. Al deze scholen geven binnen vastgestelde kaders op hun eigen wijze vorm aan het Toptraject. Allen met hetzelfde doel: voor leerlingen van het vmbo (GTL en TL) die willen en kunnen een zo groot mogelijk kans creëren om een hbo diploma te behalen.

Projecten

Veel scholen werken met projecten, waarin veel van de Toptraject-vaardigheden van je gevraagd worden. Zo hebben:

Toegevoegde waarde van het Toptraject

 1. Talentontwikkeling: je bereidt je beter voor op latere (hbo) studies en beroepen
  • Door het hele Toptraject sluiten onderwerpen op elkaar aan: de logische volgorde geeft een voordeel t.o.v. van een andere student op gebieden waarop het in het hbo vaak fout gaat:
   • Voor taalvaardigheid: betere lees en schrijf-strategieën: meer succes op hbo
   • Dit geldt voor rekenen: betere voorbereiding en meer abstractie niveau
 2. Tempo en binding zijn hoger en sterker
  • De (extra) stof zorgt voor meer uitdaging!
  • Je leert meer te doen in minder tijd!
 3. Praktische voordelen
  • Bij het behalen van het Toptraject-certificaat heb je bij een mbo-loting een gegarandeerde plek.
  • Je loopt meer stage: op het mbo heb je stages die je veel informatie gaan geven voor je beroepsbeeld.
  • Je komt in de lessen/projecten direct in aanraking met Toptraject-studenten of hbo-studenten die je kunnen voorlichten.

Meer Toptrajecters aan het woord

Hidde Swennenhuis (TCC Potskampstraat)
“Gevraagd naar de opleiding die hij hierna wil volgen, antwoordt hij meteen: “Mbo junior accountmanager. Ik heb een toets gedaan waaruit bleek dat ik die opleiding in twee jaar kan doen in plaats van in drie. Dat is mooi, want dan kan ik sneller door naar het hbo. Ik denk dat ik de opleiding bedrijfskunde ga doen aan Saxion. Dat is ook waarom ik voor het Toptraject heb gekozen. In het Toptraject oefen je competenties waarmee je het hbo gemakkelijker door komt. Sowieso had ik wel zin in een extra uitdaging. Of het een uitdaging is? Ik vind het goed te doen, maar je moet wel initiatief tonen en de opdrachten op tijd af hebben.” Lees verder

Timon Olde Engberink (Pius X)
“Op het Pius X College wordt niet gewerkt met een ‘officiële’ Toptraject projectweek omdat zijn klas voortdurend bezig is met eigen projecten in het kader van het Toptraject. “Voor voetbalclub Heracles zijn we aan het kijken hoe we de ervaring van stadionbezoekers kunnen verbeteren. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat het foodcounter toegankelijker moet worden of dat er tijdens de pauzes activiteiten voor tieners moeten komen. We hebben een rondleiding door het stadion gehad om ons een goed beeld te kunnen vormen, want natuurlijk is het ook de bedoeling dat we met oplossingen komen. Erg leuk om te doen!” Lees verder