Achterhoek Liemers
9/29/2022

Wat zijn de reacties op het Toptraject?

Deelnemen aan het Toptraject op Staring College locatie Beukenlaan:

Leerlingen van mavo 3&4+ melden zich aan voor het Toptraject, omdat ze de ambitie voelen om wellicht ooit door te stromen naar het hbo. Of dit via de mbo- of havo-route zal verlopen, maakt voor ons niets uit: leerlingen met ambitie moeten worden gezien en uitgedaagd!

Voor onze leerlingen van mavo 3&4+ is het Toptraject een compleet maatwerkprogramma geworden. De ene leerling heeft behoefte om aan de vaardigheid “presenteren” te werken, de andere wil meer met LOB aan de slag gaan en onderzoekt waar zijn/haar interesses liggen door bijvoorbeeld beroepsbeoefenaars te interviewen en weer een ander wil graag de diepte in gaan bij een bepaald vak. Voor ieder wat wils!

Het allerbelangrijkste is dat onze deelnemers van het Toptraject aan het eind van hun speurtocht antwoorden hebben op hun vragen en kunnen zeggen dat ze bepaalde vaardigheden hebben verbeterd.

Als is het maar een klein beetje… elk beetje is winst! - Ramon Voorbraak

Deelnemen aan het Toptraject HAN:

Even terugblikken...

Afgelopen schooljaar heb ik mogen ervaren wat de meerwaarde van het Toptraject is voor mbo-studenten. Studenten die zich goed op het hbo wilden voorbereiden en/of extra uitdaging zochten, stippelden binnen dit traject hun eigen leerroute uit in samenwerking met de Toptraject coach. Door middel van persoonlijke coaching leerden zij hun eigenschappen, kwaliteiten en valkuilen kennen en formuleerden zij persoonlijke leerdoelen. Hier hebben zij gedurende het schooljaar aan gewerkt. Een andere groep studenten heeft een havo-vak gevolgd en het bijbehorende examen met een voldoende afgesloten. Iets waar ze heel erg trots op mogen zijn. Ook is er een grote groep studenten geweest dat door middel van het volgen van masterclasses kennis heeft gemaakt met hbo-studievaardighedenen het hbo-onderwijs. Zij hebben daarmee nieuwe inzichten opgedaan en zich verder ontwikkeld richting het hbo-niveau. Het Toptraject heeft bovenal laten zien aan te sluiten bij de persoonlijke ontwikkelwensen en behoeften van de studenten. - Marije Spaargaren, Regisseur in het HAN-programma

Reacties Toptraject studenten:

Uit gesprekken, evaluaties is gebleken dat Toptraject studenten het deelnemen aan Toptrajectactiviteiten als zinvol ervaren. Het draagt bij aan die extra uitdaging waar ze naar opzoek zijn.  

In november2021 hebben studenten een escape room gedaan en een Mapstell training. Hiermee kregen zij enerzijds inzicht in hun gedragsstijl, manier van communiceren maar anderzijds ook in hoe anderen naar hun kijken. Hieronder een aantal reacties van studenten:

“Na alle tijden vorig jaar wat iedereen ervoor gedaan heeft is dit iets wat heel mooi is. vind ik dit wel echt een hele mooie eerste masterclass iedereen was positief erover wat ik merk. Leerzaam en hier heb je echt zeker wat aan.”

“Ik vond deze les erg leerzaam en interessant om te doen. Met de escape room zie je ook terug hoe je bent, erg leuk bedacht!”

“Ik vond het een leerzame middag, leuk om een samen werk opdracht te doen en daarna wat meer over je zelf te leren. Ik heb echt het idee dat ik hier wat aan heb voor nu en de toekomst.”

“Ik vond de master class super leerzaam en interessant, ik heb veel nieuwe dingen geleerd, over wat mijn eigenschappen zijn en welke kwaliteiten ik heb.”

Blijf up to date

Nieuws uit de regio's

Twente

6/4/24

Startbijeenkomst 100-dagenprogramma mbo

Lees meer

Achterhoek

3/12/24

Vacature: programmamanager Toptraject (0,6 fte)

Lees meer

Twente

3/7/24

STO-dag voor de Toptraject kaderleerlingen Alma College

Lees meer