Het Toptraject richt zich op het vormgeven van een kansrijke en succesvolle onderwijsloopbaan voor vmbo-leerlingen die via het mbo een hbo-diploma willen halen. Vanaf het derde jaar vmbo (gemengde/theoretische leerweg of kader) krijgen leerlingen gedurende deze route verdiepend en soms extra onderwijs aangeboden tot en met het eerste jaar hbo.
Dit wordt gedaan in de vorm van doorlopende leerlijnen voor:
- loopbaanoriëntatie en -begeleiding
- studievaardigheden
- taalvaardigheden
- rekenen/wiskunde
Deze leerlijnen worden vormgegeven in studentgericht onderwijs, waarin het niveau, tempo en binding met hbo centraal staan.
Didactische, pedagogische en onderwijsinhoudelijke uitgangspunten, met de Toptraject eindniveaus voor vmbo, mbo en hbo jaar 1.
Het Toptraject is gebaseerd op een literatuurstudie naar de succesfactoren in de doorstroom van het vmbo naar het hbo. In de ‘Bouwstenennotitie’ zijn werkzame bouwstenen geformuleerd. Op basis van de bouwstenennotitie is een leerplankader ontwikkeld waarin de ontwerprichtlijnen en uitstroomprofielen voor de doorlopende leerlijnen beschreven zijn.
Het voortdurend monitoren van interventies in de leerroute van het Toptraject door kwantitatief en kwalitatief onderzoek heeft een centrale rol in het Toptraject. Daardoor kunnen we steeds beter inspelen op de behoeften van de student.
Het doel van het Toptraject is om alle leerlingen en studenten die doorstromen naar het hbo gelijke kansen te bieden op een hbo-diploma. Met het Toptraject willen we ook diegene bereiken voor wie deze studieroute minder vanzelfsprekend is. Daarnaast willen we met het Toptraject uitval en switch als gevolg van aansluitingsproblemen voorkomen en willen we leerlingen en studenten er vroegtijdig van bewust maken als het hbo niet bij hen past.
We zijn enthousiast over dit unieke project en vertellen daar graag meer over. Om dit in goede banen te leiden vragen we contact op te nemen indien er behoefte is aan meer informatie, een presentatie of een vrijblijvend gesprek.
Het programmateam van het Toptraject Twente bestaat uit: Daan Smit - programmamanager Twente; Tess Bal-Kosse en Michiel Duesman - projectleiders vo; Ryklof Dijkstra en Laura Höfte – projectleiders mbo; Elke Tijhuis – projectleider hbo en Rilana Prenger – onderzoeker; Marije Blokzijl-Olijve – secretaresse.
Het programmateam van Toptraject Stedendriehoek bestaat uit: Marjolein Bornebroek - projectleider Saxion; Annegien Lemmens - projectleider Aventus; Harmen Blok - Etty Hillesum Lyceum; Wendy Kers - projectleider Veluwse Onderwijs Groep.