Twente
11/28/2022

Het Toptraject op het vmbo in Twente

Het Toptraject is een doorgaand leertraject (vmbo-mbo-hbo) voor ambitieuze en praktisch ingestelde vmbo’ers die via het mbo een hbo-diploma willen halen. In Twente werken 12 scholen voor voortgezet onderwijs (vmbo), ROC van Twente en Hogeschool Saxion samen om ervoor te zorgen dat zij op de juiste plek zitten en optimaal gebruik maken van hun talenten.

Het Toptraject start in het derde leerjaar van het vmbo-tl. Leerlingen blijven Toptrajecter tot zij op het hbo hun propedeuse hebben gehaald. Van begin tot eind is het Toptraject een traject dat zich bezighoudt met de droom van de leerling. Wat willen zij worden? Wat is het einddoel? En hoe gaan we er samen voor zorgen dat dit doel behaald wordt?

Het Toptraject daagt leerlingen uit:

Talentontwikkeling
Met het Toptraject bereiden leerlingen zich beter voor op latere (hbo) studies en beroepen en ontdekken of het iets voor ze is.

Door het hele Toptraject sluiten onderwerpen op elkaar aan: de logische volgorde geeft een voordeel t.o.v. van een andere student op gebieden waarop het in het hbo vaak fout gaat:

  • Taalvaardigheid: betere lees en schrijf-strategieën: meer succes op hbo
  • Rekenen: betere voorbereiding en meer abstractie niveau

Tempo en binding
De stof zorgt voor meer uitdaging en leerlingen leren meer te doen in minder tijd. De betrokkenheid van leerlingen bij het mbo en hbo wordt vergroot.
Praktische voordelen
Op het mbo doorlopen studenten stages die veel informatie geven voor hun beroepsbeeld. Ook komen studenten op het mbo in aanraking met Toptraject- of hbo-studenten die hen kunnen voorlichten.

Toptraject op het vmbo-Kader

Om 2022-2023 is een pilot gestart Toptraject voor Kaderleerlingen. Meer informatie daarover lees je hier.

Blijf up to date

Nieuws uit de regio's

Twente

8/30/23

Afsluiting schooljaar vmbo Toptraject coördinatoren

Lees meer

Twente

6/8/23

Ook kaderleerlingen gaan naar hbo

Lees meer

Stedendriehoek

5/31/23

Leerlingen De Marke op zoek naar vragen bij Saxion

Lees meer