Stedendriehoek
1/9/2023

Toptraject op het vmbo in de Stedendriehoek

Toptraject is voor leerlingen op het vmbo-t met een hbo-ambitie.

Het Toptraject is een doorgaand leertraject (vmbo-mbo-hbo) voor ambitieuze en praktisch ingestelde vmbo’ers die via het mbo een hbo-diploma willen halen. In de Stedendriehoek werken het Etty Hillesum Lyceum en de Veluwse Onderwijs Groep samen met ROC Aventus en Hogeschool Saxion om ervoor te zorgen dat zij op de juiste plek zitten en optimaal gebruik maken van hun talenten.

Het Toptraject start in de bovenbouw van het vmbo theoretische/gemengde leerweg. Vanaf klas 3 wordt al gewerkt aan hbo-vaardigheden zoals taal-, studie- en rekenvaardigheden. Dit is nodig om deze vaardigheden goed te leren en zo de kans op een succesvolle doorstroom op het naar het hbo te vergroten voor de leerlingen die dat willen.

Op het vmbo moet je in de bovenbouw een keuze maken voor een vervolgopleiding. Dan is het handig om te weten welke kant je op wil. Wil je na het vmbo richting het hbo, dan kan je daar komen via twee routes: namelijk via de havo, maar ook via het mbo. Om de keuze die bij je past te ontdekken heeft LOB (Loopbaanoriëntatie en begeleiding) een belangrijke rol in het gehele Toptraject.

De route die via de havo gaat is voornamelijk theoretisch en dat past niet bij iedere leerling. Is een leerling liever praktisch of beroepsmatig bezig, dan past een vak leren op het mbo misschien beter om vervolgens door te gaan naar het hbo. De route via het mbo heeft voordelen: mbo'ers zijn vakmensen die al gewend zijn aan projectmatig werken en samenwerken. Verder kan de opgedane werkervaring helpen bij de hbo-opleiding. We weten ook dat voor de doorstroom van mbo naar hbo studenten op een aantal onderdelen extra ondersteuning kunnen gebruiken. Daar helpen we mee met het Toptraject.

 

Wil je meer weten over Toptraject op jouw school? Neem dan contact op met:
Etty Hillesum Lyceum: Harmen Blok, h.blok@ettyhillesumlyceum.nl
 Veluwse Onderwijs Groep; Wendy Kers; w.kers@veluwseonderwijsgroep.nl
Blijf up to date

Nieuws uit de regio's

6/25/24

Voorstellen projectleider mbo - Rebecca Lippinkhof

Lees meer

Twente

6/18/24

Voorstellen projectleider mbo - Jana Kok

Lees meer

Twente

6/4/24

Startbijeenkomst 100-dagenprogramma mbo

Lees meer